Najpopularniejsze rodzaje kawy – mocha breve

Dzisiaj będzie o tym rodzaju kawy, którego w ulubionej kawiarnii raczej nie spotkasz. W Europie bowiem jest mało popularna. Za to w Ameryce ponoć można ją kupić na każdym kroku…

sroda z kawa

Jak słusznie się domyślacie, mocha breve to jeden z wariantów kawy mocha, o której pisałam w ubiegłą środę (zobacz: najpopularniejsze rodzaje kawy – mocha) O ile wtedy, tak w skrócie, chodziło o mega słodkie połączenie bitej śmietany i czekolady, tu mamy odrobinę inne połączenie smakowe. Można pokusić się o stwierdzenie, że jest bardziej…wytrawne.

Jak zrobić mocha breve?

Przepis jest prosty. Przygotowujemy około 60ml mocnego espresso, oraz 30 ml mleka i 30 ml śmietanki. Mieszankę mleka oraz śmietanki podgrzewamy, musi być mocno ciepła, ale nie doprowadzamy jej do wrzenia. Następnie przygotowujemy espresso swoim ulubionym sposobem – jedni wybiorą ekspres, inni kawiarkę, wszystko jest OK. (i wszystko jest lepsze od kawy rozpuszczalnej!)
Do ulubionej filiżanki wlewamy przygotowaną porcję espresso, następnie lekko spieniamy podgrzaną mieszankę mleka i śmietanki, aby potem delikatnie wlać ją do espresso. Ot i cała filozofia, jeżeli chodzi o mocha breve.

Pumpkin mocha breve…w sam raz na halloween…

Przyznam, że z lekkim niesmakiem czytałam przepis na tą odmianę popularnej kawy mocha. Do wykonania dyniowej mokki potrzebujecie bowiem porcję espresso, łyżeczkę kakao, cukier, łyżkę przecieru dyniowego, aromatyczne przyprawy, 1,5 szklanki mleka i oczywiście bitą śmietanę. Wykonanie? W garnku podgrzewasz mleko, dodajesz przyprawy oraz przecier dyniowy. Podgrzewasz. Następnie dodajesz espresso pomieszane z kakao. Do ulubionej filiżanki wlewasz całą miksturę i…przyozdabiasz bitą śmietaną. Uh…słodkie i dyniowe?! To koszmar każdego wielbiciela mocnego aromatu kawy! 😉

Trochę już tych kaw opisałam, kilka jeszcze przede mną. Czy jest coś jeszcze, o czym chciałybyście poczytać w kawowym kontekście?

11 Replies to “Najpopularniejsze rodzaje kawy – mocha breve”

  1. Wyobrażam sobie, ze obie są przepyszne. Lubię kawę, ale takich wariacji jeszcze nigdy nie próbowałam. W ogóle mój kawowy gust ogranicza się do takich dodatków jak cynamon, wanilia czy czekolada. Nie mam w domu expresu do kawy, to też trochę ogranicza.

  2. Nie pijam kawy, o takiej wcale nie słyszałam. Jednak z przyjemnością przeczytałam post i cieszę się z nowej wiedzy na temat takiej wersji kawy. Pozdrawiam serdecznie:))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.