Najpopularniejsze rodzaje kawy – Flat white

Dzisiaj będzie o tym rodzaju kawy, która niesie ze sobą zagadkę. Jaką? Pijesz jeden łyk, potem drugi, Twoje kubki smakowe pracują na wysokich obrotach. Po chwili zaczynasz się zastanawiać…gdzie jest ta kawa?! To (prawie) samo mleko! Oto Flat white w pełnej krasie.

sroda z kawa

Pisząc o tej kawie przypomniała mi się historia, którą już zresztą opisałam kiedyś w co czwartkowej historii pewnego zdjęcia (zobacz : mgła z Nordkapp). Tu na szybko – otóż pojechaliśmy na ten najdalej wysunięty na północ kawałek Europy i zobaczyliśmy…mgłę. Liczyliśmy jednak na fajne widoki, prognoza pogody i zapewnienia pracowników z  Centrum Polarnego były obiecujące. Poczekaliśmy zatem te dwa dni- miało być piękne słońce. No i było, tylko że za….gęstą mgłą. Tak samo jest z tą kawą. Niby jest pojedyncze lub podwójne espresso tylko że…z mlekiem. Dużą ilością puszystego, ciepłego mleka. 

Jak zrobić flat white?

Nie jest to łatwe zadanie, głównie ze względu na konieczność uzyskania puszystego mleka. Ale od początku. Bierzemy mleko, koniecznie pełnotłuste, a najlepiej to skondensowane. Podgrzej do 65-70 stopni, a następnie użyj przez chwilę spieniacza, lub przelej mleko do małego zamykanego pojemnika i potrząśnij nim kilka razy. Tłuste mleko w tej temperaturze pozwoli na uzyskanie tej aksamitnej mlecznej pianki. Potem przygotuj dwie porcje espresso, wlej do dużej filiżanki, następnie dodaj wcześniej przygotowane mleko i od razu podawaj. Póki pianka nie opadnie;)

Flat white a coffee latte

Na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo. Skład? Jedno lub dwa espresso i dużo puszystego mleka. Jednak Flat white podawane jest zazwyczaj w kubku lub dużej filiżance. Ma również mniej spienionego mleka na wierzchu. Latte podajemy w wysokiej szklance, z nieco bardziej wyrazistą pianką.

Ten rodzaj podawania kawy ma swoje korzenie w Australii lub Nowej Zelandii i tam też są najbardziej popularne. Przyznam, że jestem zwolenniczką wyważonej ilości mleka i wyrazistego smaku kawy, więc flat white nie należy do moich ulubionych. Jednak wiem, że i wśród Was ma wielu zwolenników, czyż nie?

23 thoughts on “Najpopularniejsze rodzaje kawy – Flat white

  1. Nie lubię pianki 😛 Nie jestem też fanką mleka z kawą 😛 Więc najbardziej smakuje mi kawa, którą sama zrobię 😛

  2. Ciekawostka 🙂 Powiem szczerze, że ja uwielbiam mleko dlatego lubię zarówno kawę z mlekiem jak i mleko z kawą. Lubię kawę bardzo łagodną, najlepiej rozpuszczalną 🙂 Może być przygotowana na różne sposoby 🙂
    Pozdrawiam ciepło ♡

    1. To zdecydowanie flat white będzie Twoją ulubioną. Tam jest więcej mleka niż smaku kawy. A co do niej samej, nie mogę tego nie napisać – rozpuszczalna to zło. Naprawdę, poczytaj sobie skład na opakowaniu. O wiele zdrowiej i zdecydowanie smaczniej jest kupić normalną, zwykłą kawę i zaparzyć chociażby w kawiarce. Poszukaj mieszanek kaw z arabicą w roli głównej- ma zdecydowanie mniej kofeiny od robusty. Albo spróbuj kawy bezkofeinowej. Sama nie próbowałam, ale…ma również swoich zwolenników. Wszystko jest lepsze od rozpuszczalnej…

  3. Az dostałąm ślinotoku jak przeczytałam o tej kawie 🙂 takiej to ja chyba nie piłam, a może piłam ale nie pamietam 🙂 wiem ze najlepsza jaką piłam do tej pory to Włoszech, robiona przez Włoch u którego mieszkaliśmy kilka dni…Boże jak ona była pyszna 🙂

    1. Ooooo…. zazdraszczam tej kawy;) Póki co, uczę się włoskiego- mam nadzieję, że kiedyś tam pojadę, usiądę w klimatycznej caffee i zamówię najlepszą kawę jaką mają:D Tak…trzeba sobie wizualizować;)))

Dodaj komentarz