Kim jest degustator kawy?

Czy wiecie, kim są degustatorzy kawy (tzw. kiperzy”)? Ja również nie wiedziałam że istnieje taki zawód. I po pierwszym okrzyku „to idealna praca dla mnie!” przeczytałam warunki jakie trzeba spełnić… I wiecie, raczej się nie nadaję…

Aby zostać degustatorem kawy trzeba mieć bardzo silnie rozwinięty zmysł smaku i zapachu. Do tego jeszcze doskonałą pamięć, aby dobrze porównywać wszelkiego rodzaju smaki. Ponoć lepiej w tym zawodzie sprawdzają się kobiety, mające z natury bardziej wyostrzone zmysły…

Jak wygląda proces sprawdzania kawy?

Ogólnie rzecz ujmując kiper bierze świeżo zmieloną i zaparzoną kawę do ust, rozprowadza go w jamie ustnej tak, aby dotarła do wszystkich kubków smakowych a potem…wypluwa do spluwaczki. (i dlatego ten zawód nie dla mnie;)

A w szczególe…

Fachowa ocena składa się z kilku etapów. Na początek kawa jest mielona. Następnie zalewana wodą o temperaturze 92 C. Po upływie około 4 minut uwalniają się z niej aromaty. I zaczyna się cała zabawa w określanie poszczególnych kwestii…

Transparentność – czyli ocena czy dana nuta smakowa jest odpowiednia dla gatunków pochodzących z określonych rejonów świata

Słodycz – jeżeli jest wyczuwalna lekka słodycz, możemy być pewni że ziarna podczas zebrania były odpowiednio dojrzałe i zostały poddane właściwej obróbce

Kwaskowatość – bo kawa dobrego gatunku powinna posiadać delikatne aromaty owocowe lub kwiatowe

Gęstość kawy – dobra kawa powinna mieć odrobinę gęstą konsystencję

Smak – tu sprawa jest złożona  i nieco bardziej indywidualna. Każdy rodzaj kawy ma bowiem inne smaki i taki degustator ma za zadanie sprawdzić, czy oceniana kawa wpisuje się w dany kanon

Posmak – jeżeli jest jedwabisty, soczysty, długi, to mamy do czynienia z kawą wysokiej jakości

Zbilansowanie smaków – czyli…harmonia, odpowiednia równowaga między słodyczą a kwaskowatości

Ocena całościowa – to subiektywna ocena wystawiona przez degustatora kawy.

Jeżeli kawa spełnia wymagania, degustator zezwala na jej zakup…

Warto jeszcze dodać, że doświadczony, oczytany i dobry degustator kawy potrafi po smaku określić skąd pochodzi kawa, jak była uprawiana i w którym miesiącu zbierana. Ale to chyba już wyższa szkoła kawowej przygody;)

48 thoughts on “Kim jest degustator kawy?

  1. Też nie wiedziałam że istnieje taki zawód 🙂 w sumie to fajnie było by mieć taki zawód no ale cóż moje zmysły nie są na tyle silne 😀 Pozdrawiam 🙂

  2. Nie nadaję się do tego zawodu, po wypiciu nie odróżniłabym kawy mielonej od rozpuszczalnej 😀 ale muszę przyznać, że jest to świetna ciekawostka 🙂 ciekawe czy są też degustatorzy kaw zbożowych 🙂
    Pozdrawiam ciepło ♡

    1. Błagam, jestem pewna że odróżniłabyś kawę zrobioną ze świeżo mielonych ziaren od rozpuszczalnej… to da się wyczuć;) A co do degustatorów kaw zbożowych, jestem pewna że tacy również istnieją:D

  3. nie miałam pojęcia,ze taki zwaód istnieje- jak to mówią codziennie zcłowiek uczy się czegoś nowego 🙂 Aż żal ,ze te kawę trzeba wypluwać- ja jednak tez pozostanę w opcji delektewoania się nią. Na co dzień kawy raczej nie pijam ( mimo,ze bardzo lubię jej smak) jednak podczas urlopu to jej sobie zdecydowanie nie odmawiam 🙂

  4. Że są przeróżne dziwne zawody to wiedziałam, ale że to zajmuje w tym wypadku tak wiele starań, obejmuje taką wiedzę… Niesamowite!

    1. Przyznam że ja również o tym wcześniej nie wiedziałam. No ale, jak we wszystkim chyba, jeżeli chcesz być najlepszy to musisz mieć rozległą wiedzę…

  5. Słyszałam kiedyś o tym zawodzie, ale oh! stanowczo nie dla mnie ! Bo jak to tak, z takiej przyjemności jaką jest picie kawy i delektowanie się nią, czynić pracę? obowiązek? oh nie, nie dla mnie ;D Zdecydowanie wolę napawać się aromatem i smakiem jednej, dwóch kaw na dzień ;D Swoją droga fajnie byłoby poczytać opowieści osoby, która naprawdę pracuje jako degustator kawy! <3

    1. Mi również nie każda kawa odpowiada…ale to chyba zależy od indywidualnych preferencji smakowych. A jak się jest takim degustatorem to trzeba recenzować jak leci;)))

  6. Słowo kiper zawsze kojarzyłam z winem ale odnosi się chyba do wielu produktów. Jestem chyba uzależniona od kawy ale mam swoje własne preferencje smakowe i w takim zawodzie chyba bym sobie nie poradziła.
    Bardzo ciekawy post Agnieszko. Cieplutko pozdrawiam 🙂

  7. Niestety, nie mam tak rozwiniętego zmysłu smaku i węchu, żeby dostrzec drobne niuanse różniące różne rodzaje kawy. Zauważam tylko większe różnice w smaku, żeby móc stwierdzić, czy kawa mi smakuje, czy nie 😀
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

  8. Ja niestety też bym specjalnie się nie sprawdziła w tym zawodzenie. Nie mam aż tak rozwiniętego węchu i kubków smakowych, ale profesja sama w sobie ciekawa. 🙂

  9. Coś mi się obiło o uszy o takim degustatorze kawy,ale że nie moja bajka to nie interesowałam się „na czym to dokładniej polega ”
    Nawet nie wiedziałam że to takie skomplikowane ☺
    Pozdrawiam
    Lili

  10. Nawet nie wiedziałam,że taki zawód istnieje, chociaż to z wypluwaniem kawy mnie zwaliło z nóg śmiesznie 🙂
    Ja zawsze marzyłam o tym, żeby zostać testerem żelek 🙂

  11. Myślę, że każdy smakosz kawy jest takim po trosze degustatorem. Potrafimy przecież wybrać napój, który nam smakuje, bo jest mocny albo slaby, kwaśny albo nie, słodkawy itp…..

  12. Nawet nie wiedziałam, że jest tego typu zawód.
    Ja bym jednak chyba nie mogła być degustatorem p ja po prostu uwielbiam pić kawę i mam kilka swoich ulubionych, które na bieżąco dokupuję i wypijam 🙂
    Teraz też, mimo później pory, mam obok siebie kubek z kawą ( ale zbożową ).

  13. Kiper kojarzył mi się do tej pory z winem a nie kawą. Ale post ciekawy napisałaś i sporo się dowiedziałam!
    Dzięki wielkie:))

Dodaj komentarz