Trzy przepisy z jogurtem naturalnym w roli głównej

Czasem jest tak, że jesteśmy do czego bardzo sceptycznie nastawieni, nie oczekując za wiele i na wiele się nie nastawiając. A potem jest jedno wielkie zdziwienie. Bo to, co wydawało się czymś przeciętnym okazuje się być rewelacyjnym strzałem w dziesiątkę. I ja tak miałam z jogurownicą YogurBerry. Ona to ma niesamowite możliwości!

O tym, dlaczego warto jeść domowy jogurt pisałam już wcześniej, teraz tylko przypomnę ten najbardziej oczywisty powód– jest w pełni naturalny, bez konserwantów, zagęszczaczy czy sztucznych barwników. A do tego, można go zrobić z różnego rodzaju mleka – nie tylko krowiego. Byleby było tłuste.

Chciałam Wam dzisiaj przedstawić kilka moich pomysłów na jogurt naturalny – bo sam, choć fajny w smaku, może się znudzić. Ale, gdyby tak zrobić…

Ser

Tak, dobrze czytacie. Ser biały na naturalnym domowym jogurcie. Idealny do posmarowania kanapek, otwarty na wszelkie wariacje smakowe – szczypiorek, papryka, tuńczyk, a może miód?

Robi się go, podobnie jak domowy jogurt – bajecznie prosto. Potrzebujemy 800ml dobrze sfermentowanego domowego jogurtu i formę YogurBerry.

Krok 1

Przelewamy jogurt do formy, nakrywamy wieczkiem i pokrywą a potem odstawiamy na co najmniej 24 godziny do lodówki

Krok 2

Wyjmujemy z lodówki i…już!

Jeżeli nie ser, to może….

Bananowy koktaj

Potrzebujemy:

1 dojrzały banan

około szklanka jogurtu naturalnego domowego

odrobina mleka, (ale tylko w przypadku gdy wyszedł nam jogurt  o bardzo gęstej konsystencji)

łyżeczka miodu do smaku.

Wszystkie składniki wkładamy do blendera, miksujemy, przelewamy do szklanki, posypujemy naturalnym kakao

…lub pomysł na zdrowe śniadanko

Potrzebujemy:

3 łyżki ulubionego musli

1 szklanka jogurtu naturalnego domowego

Wykonanie:

Do miseczki wlewamy jogurt naturalny domowy, posypujemy musli, mieszamy. (chociaż zgodnie z upodobaniem mojego znajomego, absolutnie NIE mieszamy, tylko jemy piętrowo;)

Zauważyłam że moja Młoda coraz chętniej pomaga mi w kuchni, wymyślając coraz to śmielsze wariacje smakowe. To Ona wpadła na pomysł na:

Sałatka owocowa z sosem jogurtowym

Potrzebujemy:

2 banany

1 jabłko

1 brzoskwinia

1 gruszka

Łyżeczka miodu

Wykonanie:

Banany kroimy w plasterki, jabłko, brzoskwinię i gruszkę w kostkę. Wkładamy do miski, mieszamy. Całość polewamy domowym jogurtem naturalnym i łyżeczką miodu. Zjadamy od razu.

Jogurt naturalny jest częstym gościem w moim domu. Cieszę się, że z tych „sklepowych” przeniosłam się na te domowe – z korzyścią dla mnie i całej mojej Rodzinki. Na zdrowie!

47 Replies to “Trzy przepisy z jogurtem naturalnym w roli głównej”

  1. Ja uwielbiam owocowe sałatki z jogurtem, choć powoli też przekonuje się do warzywnych i zamiast śmietany dodaje jogurt i są o niebo lepsze i zdrowsze 🙂

    niezwykle-piekne.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.