Dlaczego zabielacz do kawy jest na mojej czarnej liście?

Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego filiżanki małej czarnej. A ten biały proszek nie tylko tłumi ostrą goryczkę kawy, ale tez trochę ją dosładza i…zmienia smak na łagodniejszy. Jeżeli używacie popularnych zabielaczy do kawy, poniżej postaram się przekonać Was, żeby czym prędzej pozbyć się tego złego nawyku. Bo to sama chemia szkodząca naszemu organizmowi…

Co zawiera ten biały proszek? Jest w pełni chemiczny – zobaczcie sami…

kazeinian sodu – popularna pochodna mleka. Często wywołuje reakcję alergiczną u osób nietolerujących mleka. Poza tym jest podejrzewany o wywoływanie problemów przewodu pokarmowego i cukrzycę pierwszego typu

fosforan potasu – dodawany jest do żywności w celu zapobiegania jej zbrylaniu. Jednak wykorzystywany jest również jako…nawóz do roślin. Częste przyjmowanie może zaburzyć naturalny poziom fosforu w organizmie i..powodować biegunkę

lecytyna sojowa – wykorzystywana jako substancja wiążąca, przy częstym i regularnym przyjmowaniu może podnieść w organizmie poziom estrogenu. Jest to szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży

sztuczne barwniki – bo musi wszak pięknie wyglądać. Jednak zawierają one substancje rakotwórcze

syrop kukurydziany – sama chemia…wywołuje ciągłą potrzebę jedzenia cukru…

przetworzone cukry – są tylko i wyłącznie źródłem kalorii. Po nich przybierasz na wadze i…tyle. Do tego podejrzewa się je o przedwczesne starzenie organizmu.

częściowo utwardzony olej roślinny – olej sojowy, rzepakowy, słonecznikowy, kukurydziany…niby OK, ale… te oleje zostały w procesie obróbki częściowo utwardzone. I chociażby z tego powodu zawierają niebezpieczne tłuszcze które podnoszą ryzyko chorób serca, raka, otyłości i cukrzycy

Przyznam się Wam, że był czas, gdy sięgałam po ten biały proszek. Na szczęście szybko mi przeszło. Bo po pierwsze, po co się truć, a po drugie, po co zabijać ten idealny smak prawdziwej kawy?

41 thoughts on “Dlaczego zabielacz do kawy jest na mojej czarnej liście?

  1. Ja piję kawę czarną, gorzką 😊 Nigdy nie smakowała mi w żaden sposób zabielona, a próbowałam kilka razy. Jedynie kawa mrożona jest bielsza, ale to od lodów lub śmietanki 😊

  2. Nie wiedziałam, że ma aż tak kiepski skład. Ja piję czarną kawę, czasami skuszę się na taką z dodatkiem mleka ale to bardziej w formie deseru:)

  3. Nigdy nie piłam kawy z tego typu zabielaczami. Czasem sięgam po śmietankę lub mleko, bo kawa biała mniej mi podrażania żołądek, a miewam z tym problemy. Ale nigdy nie stosowałam tzw. śmietanek w proszku.

  4. Przypomniałaś mi jak daaaaaawno daaaaawno temu rodzice kupowali cappuccino w proszku 😉 podejrzewam, że skład tego „cuda” był równie skomplikowany ….

  5. Kawę lubię tylko białą, ale zawsze z mlekiem, tych proszków, ani nawet małych porcjowanych ,,mleczek,, nigdy nie używałam . To faktycznie sama chemia :/
    Pozdrawiam serdecznie, Agness <3

  6. Przyznaję, że sięgałam po to, kiedy piłam kawę rozpuszczalną. Teraz jak robię sobie zalewajkę albo w pracy już profesjonalną to nie smakowała mi z tym białym proszkiem. Więc …. odstawiłam. Teraz jak przeczytałam skład to się przeraziłam. Nie kupię tego nigdy więcej. 😉

  7. Ja również nie używam tego zabielacza, prawdę mówiąc dopiero z Twojego postu dowiedziałam się że coś takiego istnieje 😆
    Pozdrawiam

    Lili

  8. Witaj Agnieszko, kiedyś zabielacz stosowałam a dziś lubię kawę z mlekiem, jednak nie wiedziałam, ze zabielacz jest tak szkodliwy, ;powiem mojej sąsiadce o tym bo to bardzo ważne
    pozdrawiam ciepło

  9. Już sama nazwabrzmi strasznie! Choć przyznaję, też mam na sumieniu grzech używania tego świństwa w czasach, gdy piłam napój zwany kawą rozpuszczalną.

  10. Uwielbiam kawę o poranku ,ale zabielaczy nie używam, jedynie mleko. Bardzo przydatne informacje napisałaś o tym specyfiku.
    Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz